Followers

Friday, April 8, 2011

Sawan tarik kali ke2


ermmm ni lah alkisahnya ankda sulung aku Amsyar hari rabu baru2 ni kena serang lagi sawan tarik..sebelum ni penah kena untuk pertama kalinya masa tu hanya Allah saje yang tau bertapa paniknya aku nak mengawal keadaan masa tu di mana aku tengok dia keras kejung mata dah tgk atas je panggil pun xde respon...pada sape yang penah alaminya mesti tau kan perasaan mcmne...dengan aku yang xde asas langsung nak mengawal situasi bila anak kena demam sawan tarik..masuk wad 5hari jugaklah masa 1st time kena tu..kejadian tak lama baru je 6bulan lepas bulan ni berulang kembali huhuh

hari rabu 6/4/11 jam 11.30 pagi sekali lagi amsyar kena sawan tarik,selasa malam start demam & aku pun start tu lah bagi dia ubat demam n monitor je suhu badan dia,tak tido malam lah aku bila anak2 demam ni nak2 kalo amsyar yang demam memang xleh tinggal risau aku...sepanjang malam lap2 badan dia jelum air asam jawa semua..sampailah ke pagi demam xkebah2 jugak suhu dia xlebih 38...pagi rabu tu hubby terus bawak dia ke klinik & doc bg pcm sekali antibiotik..balik klinik aku pun terus mandikan dia n tengok dia pun tak bermaya baring jew tapi duk gaduh lagi tu dgn adik dia haishhh sabar je la..

aku ni pun ngantuk sangat rasanya mana taknya semalaman tak tido jadinya siang aku mulalah tersengguk2...baring lah aku sebelah dia tapi hati ni risau tertido,cakap2 lah dengan dia sudahnya terlelap jugak(tido2 ayam) xlama pun aku terlelap tu dalam beberapa second je aku bangun tengok dia duk baring ngiring,aku pusingkan dia....sekali Ya Allah anak aku mulutnya dah meleleh air liur mata duk keatas je tgn bdn semua keras...aku ni kuatkan jugaklah bdn angkat dukung dia ngiringkan masuk toilet basahkan2 badan n kepala dia sambil panggil2 nama dia,alhamdulillah dalam beberapa saat je dia sedar...

bila dia dah sedar tu dia muntah & terus lemah satu badan,memang budak lepas kena sawan tarik ni badan akan lemah..aku pun terus bawak dia ke klinik untuk periksa lebih lanjut doc buat surat refer hospital..aku pegi hospital n doc amik darah semua result pun ok,doc pesan lagi sekali kat citu cara2 nak handle anak ketika sawan tarik..kali ni xperlu masuk wad memandangkan keaadaan dia stabil n aku pun yakin jaga dia kat rumah..walaupun dah 2x jadi panik tu tetap ada cuma kali ni lebih tenang mengawal keadaan..sawan dia pun xseteruk masa 1st kena tu dalam 3minit kot yang ni kejap je seminit pun xsampai...harapan aku ianya janganlah berulang lagi sangat2 lah risau aku ni...


gambar2 bawah ni masa dia dalam wad pemerhatian sementara tunggu result darah..sempat dapat makan kat dalam tu dorang hantar..tapi amsyar makan 2,3 suap jew..nasib bil 2.50 je almaklumlah hospital kerajaan

lemah je sebelum amik darah bukan main dia melompat je ats katil xcam org demam

lepas amik darah layu je muka terus ngadu sakit..kesian dia kecik2 kena amik darah

tahan sakit dia

8 comments:

peGuaM_BiSaYa said...

ala ciannyer c tomey.. pernah kazen dulu kena sawan sekali mak dia pulak yg pengsan.. dui..bahaya kalau terbiar...

ieda said...

sebab tu lah kite sbg mak kena tenang dulu ye tak,baru lah boleh nak hadapi anak yang tengah sawan tu..memang bahaya sangat kalo terbiar kesian kat anak...

peGuaM_BiSaYa said...

btw sawan ni selain ubat hosptl x boleh berubat kampung ke kak?

Lyana@Mely said...

kesian btol anak ko ieda..huhuuhh..sabo k..ujian ni

Cik Wani said...

btw adk sy pnh kne sawan kak,, tp alhmdulillh this year bru dktr stopkn ubt dye...

org yg de swn ni mmg kte kne jge btol2 lg2 time dye dmm..

hope akk sbr ye.. n tok adk amsyar hope cpt smbuh :)

ieda said...

doc xpenah pulak bg dia ubat untuk sawan ni,cuma bagi ubat demam je..sawan ni akan stop bila sampai masa dia..max sampai umur 6tahun kalo lepas tu masih jugak kena lagi bahaya tu..

yana sepanjang aku mengandung ni rasanya ujian xpernah berhnti..mgkin ini masa aku..sedang bersabar je yana..

Cik Wani said...

yup,,max umur 6 thn.. tp dye ikot org yg kne swn gak..
adk sy skang umor 14 thn,,dktr scan kpale dye , this year lah dktr ckp xprlu mkn ubt lg..

tp pape pn,,kne jge btol2 lah..
sawan ni nk dtg bkn tntu.. ble je bleh,, pling tkt klo kne time dye tdo..

iera_ayen said...

ieda...tgk amsyar teringat ira pon mengalami keadaan yg sama ...jadi kat anak no.2 ira...dah 2 kali kene sawan tarik, lagi teruknya dia tarik dulu baru badan dia panas...so mmg tgh2 main tu...x duga langsung yg dia nak demam...dia kata kat ira..mama, adik ngantuk laaa..sekali dia tarik x sedar terus...adoiii, gelabah aku...terus bawak toilet basuhkan badan pala semua...baru sedar...dan time ni baru dpt rasa badan dia sgt2 panas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...