Followers

Monday, June 27, 2011

Kenangan Melahirkan Adawiyah Qaisara

Assalamualaikum

alhamdulillah hari ni dah pun 14hari aku berpantang & usia baby Adawiyah...syukur di kurniakan kesihatan yang baik sepanjang berpantang ni..oppsss kali ni aku berpantang sendiri mak cuma datang mandikan Amsyar & Aqeef n kemas rumah...yang lain2 semuanya aku uruskan sendiri..takpe pengalaman yang lepas2 dah boleh membantu aku berpantang sendiri..

ok kali ni nak share lah story aku bersalinkan baby Adawiyah..alhamdulillah kali ni Allah permudahkan aku bersalin dan rasa sakit yang aku tanggung masih boleh ditanggung sendiri..

13June 2011

hari isnin...aku ada checkup tapi kul 2ptg,haritu dah mula rasa sakit cam senggugut tu..tapi xde lah kerap kan main2 je sakitnya tu yang aku nak pergi gak checkup haritu untuk 38minggu...baby rasa kurang sikit gerak lebih banyak mengeras...haritu pulak punyalah lama tunggu dorang cari buku merah aku tak jumpa2...1jam lebih okey...aku duk risau kalo sakit ni makin kuat je..nak kejar ke serdang dr kelana jaya tu bukanya dekat dengan jem lagi huh aku tawakal je..sudahnya memang tak jumpa buku merah aku,dorang tulis dalam kertas je..buat dari awal kan ke senang..okey pendekkan citer dah selesai chekup aku pun teruslah balik memang xmau kemana2 dah sebab rasa sakit makin kerap..ni bukan main2 dah ni..apa pun xboleh buat semua posisi sakit..

petang

bila dah sampai rumah aku pun siap2kan lah susu budak2 ni dulu incase aku nak p spital kang senang mak aku nak jaga dorg..aku pun baring2lah sambil kira jarak contraction datang...ish rasanya dalam 10minit tu 3x aku rasa contraction..tapi sabar je dulu tunggu malam sikitlah..

malam

aku rasa dah makin sakit..terus ajak laki aku g spital risau kang kalo dah sakit sangat laki aku lak panik nak bawa kete...kul 9.30mlm..terus zass ke spital...aku suh laki aku parking terus xyah turunkan aku,aku nak jalan sbb bukan jauh sangat pun...gagah jugak nak jalan tu hehe,sampai dewan bersalin daftar semua...aku pun masuk dorg pasang ctg & terus nak cek bawah...sekali cek2 baru 1cm okey...uwaaaa nak meraung aku sebab sakit jalan lambat pulak buka,doc suruh balik tapi aku bantah kata tak berani balik sebab saya memang sakit ni..lagipun siang suami saya keje xde kenderaan or sape2 boleh hantar...ada ke dia suruh laki aku amik cuti...bape lama nak cuti...ahhhh ngarut semua tu sebab aku tau lah diri aku yang sakit..takkan aku nak main2 pulak..sudahnya doc tu mengalah kata okey tunggu 4jam lg kite cek semula k...lega aku dengar

11.45mlm

nurse bagi aku baring kat katil...tapi sedihnya aku rasa selama aku kat situ takde siapa pun tanya aku sakit ke ok ke walaupun dorang nampak aku kejap baring kejap duduk..rasa nak tonggeng pun ada tahan sakit weiii...sedih2...yelah mentang2 lah 1cm kan pada dorg mustahil untuk bersalin dalam masa terdekat...selama masa doc bagi aku time tu tak putus2 mulut ni berzikir,doa & juga baca ayat kursi...hanya tu je lah yg membantu aku tengah sakit sorang2 kan

2.20pg (14june 2011)

aku rasa nak kencing...aku pun g lah toilet..berharap kut2lah kuar apa2 tanda tapi xde...kecewa rasanya...pastu duduk kat katil msg hubby mintak tolong hantarkan air haus sangat dah aku masa tu...tak lama lepas tu aku pun turun katil nak p amik air kat hubby tengok2 dah kuar darah+lendir...huh hati tu dah berbunga2 lah kan hehehe..terus p amik air & bgtau suami dah kuar tanda...

2.40pg

aku balik ke katil & minum air sampai habis satu botol mineral kecik tu..punyalah haus nak tunggu 4jam..sambil msg suami suruh keluarkan barang2 baby..5minit pastu aku rasa sakit yang datang tu badan aku jadi menggigil2...aku tau dah ni kompem nak teran dah ni..aku turun lg katil jalan pgil doc sbb aku rasa dah nak teran..dia pun kelam kabut cek jalan menjerit dia sebab dah 9cm...apa lagi datanglah 3,4org nurse tolak aku ke LR...aku terus call hubby kata suh masuk,dia lak duk kat kete lg cari napkin xjumpa katanya adoi tgh2 aku sakit tu sempat lg cakap napkin tu bergulung carilah betul2 hehe..sampai LR ya allah terang menderang nurse pun adalah 4org kot semuanya kelam kabut suh aku pindah katil tp aku nak meneran jugak..curi2 masa utk pindah katil..doc nak pecah air ketuban tp aku dah meneran...baby dah berak tau..air ketuban dah kekuningan..bahaya kalo lewat cikit tertelan najis anak aku..

3.05pg

lebih kurang 2minit macam tu lahirlah baby yang dinanti2 tepat jam 3.05pg...hubby pun muncul sebaik saje baby lahir...sayangya xsempat tengok aku bersalin sebab dia duduk dalam kete je ye lah mana nak tau bersalin haritu jugak kata baru 1cm kan...hubby datang terus pegang tangan aku...& aku tanya bb apa yang,dia kata xnampak lah...lama cikit gurl katanya ya allah syukur rasanya...aku bersalin dengan baju yg aku pakai dr rumah..bj tu lah menjadi saksi aku bertarung nyawa melahirkan puteriku..nurse letak baby atas dada aku rasanya lega betul lah...pastu dorg bawak keluar untuk timbang & mandikan..

dah selesai semua keluarkan uri time jahit pulak..aku tak rasa letih or mamai pun..biasalah kalo dah jahitkan wlapun cikit kena kat kulit jerit gak aku huhuh..kena pulak korek nak kuarkan darah beku ya allah semuanya masih boleh ditanggung...xhenti2 mulut ni ucap syukur kerana sepanjang mengandung aku dikurniakan kesihatan yg baik,bersalin pulak agak mudah sakit pun xlama...& dalam pantang ni pun aku boleh uruskan semuanya sendiri...alhamdulillah..apa2 pun semuanya adalah kenangan terindah...

sekiannnn

4 comments:

MUMMY ILA said...

alhamdulillah selamat semuanya. selamat berpantang ye

fazilzura said...

syukur alhamdulillah .. sonok nye baca pengalaman org banak mudah

iera_ayen said...

akhirnya dpt puteri...dabel happy la camnie..selamat berpantang yer ieda...syok baca pengalaman melahirkan yg mudah tu...Alhamdulillah..

irma said...

alhamdulillah.....skrg dah ada penyeri di taman...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...