Followers

Wednesday, January 13, 2010

susu Ibu



Asslamualaikum.

Hari ni aku bawa Aqeef check up 8bulan..semuanya ok..
aku ada sikit x puas hati dgn nurse yg cek aqeef..apa yg aku x puas hati
bila nurse tu tanya minum susu apa..aku jwblah minum susu ibu
dia boleh buat muka pelik n tanya kenapa x campur susu tepung cikit
aku pun jwblah mmg sy nak bg susu ibu dan lgpun aqeef xnak lgsung susu tepung
pastu dia jwb ooooo coz awak x keje yer...dlm hati aku kalo aku kerja pun aku masih mampu susukan anak..kalo ada kemahuan xkan bg byk alasan



aku hairan lah kata kerajaan ni support breastfeding tp knp masih ada segelintir merek
memandang rendah pd yg susu ibu..skrg ni bukan sajer surirumah yg susukan anak malah yg bekerja pun lg hebat mereka nak susukan anak..dah mcm2 kemudahan yg ada utk susukan anak yg penting niat tu sanggup ke tidak..


bukanyer dia nak bg support kat aku , ni mcm pelik jer tgk aku..ye lah anak dah 8bulan masih bg susu ibu,jrg yg aku jumpa ckp bagus teruskan sampai 2tahun..ermmm mmg pyh nak jumpa..bb kan dah mkn..jd aku kena pelbagaikanlah mknan dia,lgpun dia x minum susu sekerap masa dia 2,3 bulan dulu.kalo xnak bg support kat org diam2 sudah lah x payahlah nak ckp mcm2..padahal susu ibu ni khasiat dia berubah2 mengikut usia bayi..yg penting si ibu jg pemakanan harian.

sedih rasanyer bila ada org mcm ni..aku x kisahlah kalo sape2 nak bg anak dia susu formula itu hak2 masing2 tp jgnlah nak bebel2 n tanya mcm2...mmg aku rasa agk kurang senang dgn nurse tu maleh aku nak lyn aku angguk kpala jew..habis dia cakap aku terus kluar..

xpelah apa2 pun aku tau apa yg terbaik buat anak aku..apa yg aku harapkan anak aku dapat susu ibu sehingga dua tahun..lepas ni apa org nak ckp aku pekakkan telinga jew

..

4 comments:

A.I said...

e'eh! ada plak misi camtu? meroyan ke dia? patut mmg elok la netekkan anak. opismate aku ni mmg smp anak dia 2 tahun netekkan tau. sihat pon budaknya. apa da! kalau kene kt tu silap aribulan terok kene sembur balik. Ntah2 dia dengki sbb tetek takde susu. miahahahahahaha

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tak suka.. tak suka.. tak suka.. orang cakap macam tue.. Bencinyaaa....!!~ Dia ta tau ker pasal khasiat susu ibu nie..?? maybe takde anak lagi kot.. itu yg tak tau tuee..

ieda said...

tu lah kenyataannyer mmg ada misi mcm tu..dah lah keje kat klinik kesihatan...misi2 kat situ semua dah ada anak tp xtaulah susu apa dorg bg..kdg cakap jer pandai cuba buat..
kalo dah anak sihat n berat pun normal apalah nak bahaskan soal sus ibu ker susu tepung..ermmm xfaham2

ILA HAFIZ said...

mmg ada org camtu even nes & doc pun ada yg masih cetek dgn kebaikan susu ibu. so, x pelik ada seturn klinik or hospital..x kira la gomen or private masih memandah rendah pada susu ibu & mengesyorkan ibu2 memberi susu tepung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...